Miejsca

Tutto Bene Italian Bistro - włoski slow na warszawskim Mokotowie

Włoska restauracja bez pizzy… Niemożliwe? A jednak! W Tutto Bene Italian Bistro w sercu warszawskiego Mokotowa serwowane są świeże trufle, karczochy, ośmiornica prosto z Sardynii, a do tego szeroki wybór sycylijskich, piemonckich czy apulijskich win oraz prosecco.
Podziel się
Imponujący wybór win w Tutto Bene Italian Bistro w sercu warszawskiego Mokotowa. Zdjęcie: materiały prasowe
Imponujący wybór win w Tutto Bene Italian Bistro w sercu warszawskiego Mokotowa. Zdjęcie: materiały prasowe
To interesujące miejsce prowadzi para pasjonatów od lat podróżujących po Włoszech w poszukiwaniu najlepszych produktów, a także atmosfery rodem z włoskich barów, gdzie główną ideą jest radosne celebrowanie życia. Teraz tego samego możecie doświadczyć na Mokotowie.

La dolce vita po warszawsku
Wnetrze Tutto Bene Italian Bistro w Warszawie. Zdjęcie: materiały prasowe
Wnetrze Tutto Bene Italian Bistro w Warszawie. Zdjęcie: materiały prasowe
Włoska kuchnia zdecydowanie przeżywa w ostatnim czasie swój złoty wiek. Według badań przeprowadzonych w 2019 roku na potrzeby raportu PMR, aż 73% Polaków deklaruje, że jest to ich ulubiony typ kuchni. Ale czy chodzi tutaj tylko o samo jedzenie, czy raczej o podejście do życia? Włoskie „la dolce vita” to radość, spotkania z bliskimi i docenianie otaczającego nas piękna. Jest to również umiejętne zarządzaniem czasem wolnym, by każdą chwilę spędzać miło, przy dobrym jedzeniu i w przyjemnej atmosferze.

Tutto Bene Italian Bistro, stworzone przez Paulinę i Roberta Głozaków, zaprasza do wspólnego biesiadowania we włoskim stylu przez cały dzień. Ranek można zacząć tu od włoskiej kawy w towarzystwie domowych ciast, w tym pysznego tiramisu. Jest to również doskonałe miejsce na biznesowy lunch w niezobowiązującej atmosferze, a wieczorem na spotkanie się z bliskimi, przyjaciółmi, podczas którego można dzielić się jedzeniem, degustować wina i celebrować życie przy dobrej muzyce.

Prosto z Włoch
Burger z ośmiornicą prosto z Sardynii w Tutto Bene Italian Bistro w Warszawie. Zdjęcie: materiały prasowe
Burger z ośmiornicą prosto z Sardynii w Tutto Bene Italian Bistro w Warszawie. Zdjęcie: materiały prasowe
Właściciele Tutto Bene Italian Bistro od lat prowadzą sklep z włoskimi delikatesami i winem na warszawskim Bazarze Olkuska. Ich doświadczenie i znajomość Włoch są gwarancją autentyczności i jakości. W bistro bazują na włoskich produktach, które sami regularnie wyszukują i sprowadzają z Włoch, oferując smaki, które do tej pory były w Polsce trudno dostępne.

– Sprowadzamy najlepszą ośmiornicę prosto z Sardynii, świeże białe trufle z Molise, które przyjeżdżają do nas bezpośrednio z targu, sery i dojrzewające wędliny. Zależy nam, aby goście Bistro doceniali zarówno jakość serwowanych dań, jak i ich prostotę  – mówi Paulina Głozak, właścicielka Tutto Bene Italian Bistro.

Lokalność i sezonowość
Menu Tutto Bene Italian Bistro w Warszawie. Zdjęcie: materiały prasowe
Menu Tutto Bene Italian Bistro w Warszawie. Zdjęcie: materiały prasowe
W  ofercie Tutto Bene Italian Bistro nie ma pizzy, co jest ewenementem we włoskich restauracjach w Polsce. W menu opartym na lokalności i sezonowości znajdziemy natomiast całą gamę świeżych owoców morza, wśród nich m. in. smażone kalmary w sosie aioli, mule z dodatkiem pietruszki czy krewetki serwowane z peperoncino.

Tym, co jednak szczególnie wyróżnia lokal na tle polskich restauracji, są niespotykane w innych miejscach pasty: spaghetti z bottargą (suszoną ikrą ryby cefala), cacio e pepe (tradycyjny rzymski makaron) czy spaghetti alle vongole. W menu znajdziemy także dużą ilość przystawek, którymi goście mogą się dzielić przy stole.

Ach to wino…
Mule w Tutto Bene Italian Bistro w Warszawie. Zdjęcie: materiały prasowe
Mule w Tutto Bene Italian Bistro w Warszawie. Zdjęcie: materiały prasowe
Włoska kuchnia nie może się obyć bez bogatej karty win.
– Oprócz ponad 100 rodzajów win w butelkach, oferujemy także szeroki wybór tych serwowanych na kieliszki. Karta win to przekrój przez najważniejsze regiony Włoch, w tym m.in. Piemont, Sycylię, Sardynię, Wenecję, Kalabrię czy Aostę. Zachęcamy do próbowania i odkrywania, jak Włochy są zróżnicowane także w kwestii winiarstwa. Poza tym zapraszamy do siebie zaprzyjaźnionych producentów, którzy chętnie dzielą się wiedzą i pasją na temat swojego regionu oraz win – podkreśla Robert Głozak, właściciel Tutto Bene Italian Bistro.

Slow Italia – także dla osób unikających glutenu
Klasyczna kuchnia włoska to oczywiście dziesiątki rodzajów makaronów. Właściciele Tutto Bene Italian Bistro postanowili dać szansę skosztowania tych przysmaków również osobom unikającym glutenu, dla których kuchnia włoska była dotychczas w dużej mierze niedostępna. Klasyczną pastę możemy zamienić na wersję bezglutenową*.
W filozofii restauracji ważne miejsce zajmuje ponadto życie zgodne z poszanowaniem środowiska. Produkty transportowane przez właścicieli pochodzą z małych włoskich gospodarstw rolnych, od drobnych rzemieślników czy lokalnych wytwórców. Podejście to jest spójne zarówno z wizją tradycyjnych włoskich restauratorów, jak i świadomych gości.

*Tutto Bene Italian Bistro nie jest przystosowane dla osób cierpiących na celiakię. W daniach mogą pojawić się śladowe ilości glutenu ze względu na obecność mąki pszennej w kuchni.




stats