Miejsca

Zmiany w krakowskiej restauracji Bottigliera 1881

Krakowska restauracja Bottigliera 1881 przeszła ostatnio kilka zmian.
Podziel się
Przemek Klima. Foto: materiały prasowe.
Przemek Klima. Foto: materiały prasowe.
Najpoważniejsza z nich to zwiększenie liczby szefów – oprócz Pawła Krasa gotują też Przemek Klima (współwłaściciel) oraz Jakub Kojder. Pojawił się nowy sommelier w osobie Kajetana Zalewskiego. Lokal słynie z poważnego podejścia do tematu łączenia wina i jedzenia. Oprócz a’la carte można skusić się na menu degustacyjne z pairingiem, złożone z 5 (400 zł) lub 7 dań (500 zł). W ślad za zmianami personalnym poszła metamorfoza karty win. Zalewski planuje jej zredukowanie z 400 indeksów na około 250 oraz rozbudowę oferty o wina z Europy Wschodniej i Centralnej, m.in. z Chorwacji, Słowenii czy Bałkanów.

ul. Bocheńska 5, Kraków

Artykuł ukazał się w „Food Service" 10/2019 nr 189.

stats