x

Roślinne jedzenie to nie chwilowa moda, ale ciągle rosnący trend, który może znacząco wpłynąć na poprawę dobrostanu naszej planety. Dlatego chcemy wam przybliżać wszystko, co jest z nim związane. Znajdziecie tu artykuły oraz wywiady dotyczące wegańskiej diety i produktów, a także porady, jak roślinnie gotować, jak wprowadzić zieloną ofertę do swego lokalu, czy jak o niej komunikować w social mediach. Dostarczamy wam także ciekawych informacji o start-upach i innowacjach tworzących roślinną rewolucję. Większość materiałów powstała w ramach współpracy z kampanią RoślinnieJemy.

TERAZ ROŚLINNIE! - strona 1

Nowa oferta Supreme Green MAX Premium Burgers

16 maja Max Burgers wprowadza do swych restauracji nowe rozszerzone menu Supreme Green, a w nim aż trzy nowe bezmięsne dania - między innymi na bazie strączków i fasoli mung. Sieć oferuje gościom aż 12 nowych, roślinnych propozycji.

It’s Bean: fasola jaś w roli głównej [WYWIAD]

Paulina Barros i Katarzyna Siczek założycielki It's Bean produkują alternatywy nabiału na bazie polskiej fasoli. Jak mówią, chciały ją trochę odczarować, gdyż wielu osobom fasola nadal kojarzy się głównie z ciężkostrawną ... po bretońsku.

Violife najlepszą wegańską alternatywą sera na świecie

Violife Grecki Biały został uznany za najlepszą wegańską alternatywę sera na świecie w rankingu platformy Abillion. Na piątym miejscu tego samego zestawienia znalazł się Violife Kremowy.

Piotr Grabowski (foodtech.ac): Rewolucja plant-based jest jeszcze przed nami

O roślinnych trendach na rok 2023 rozmawiamy z Piotrem Grabowskim, współzałożycielem foodtech.ac, pierwszego w Polsce akceleratora start-upów z branży spożywczej.

Wyniki Plebiscytu na Najlepszy Roślinny Produkt Roku 2022

Za nami finał Plebiscytu na Najlepszy Roślinny Produkt Roku, organizowanego od pięciu lat przez kampanię RoślinnieJemy. Statuetki z widelcem - symbol najwyższej jakości, zaufania konsumentów i przecierania szlaków w roślinnej branży - powędrowały do 15 firm.

Wyjątkowe i unikatowe produkty lokalne - lista szefa kuchni Kuby Korczaka

Kuba Korczak, znany szef kuchni specjalizujący się w kuchni roślinnej, poleca swoich ulubionych producentów, w większości posiadających ekologiczne certyfikaty. Niektórzy są na rynku od lat, inni wystartowali niedawno.

Lychees - nowy lokal twórczyń roślinnego konceptu Peaches Gastro Girls

Lychees ma być miejscem serwującym wegańskie śniadania oraz kanapki w stylu deli subs. Wkrótce w Warszawie otwarcie nowego konceptu właścicielek restauracji Peaches Gastro Girls.

Młodzi wybierają żywność przyszłości i zachęcają do zmian starsze pokolenia

Młodzi Polacy masowo zmieniają nawyki - wybierają żywność, która łączy korzyści dla zdrowia i planety. Do takich samych zmian zachęcają bliskich ze starszych generacji. W tej żywieniowej rewolucji, napędzanej przez pokolenie Z, kluczową rolę pełnią produkty roślinne.

Prezes One Day More: Rynek roślinnych zamienników w Polsce rozwija się bardzo dynamicznie

Ostatnie lata przyniosły znaczący wzrost zainteresowania dietą roślinną wśród Polaków. Coraz więcej konsumentów sięga także po zamienniki mięsa dostępne w sklepach i restauracjach. O stale powiększającej się palecie wegańskich alternatyw rozmawiamy z prezesem One Day More, Dariuszem Harajem.

Niemal połowa Polaków choć raz próbowała wykluczyć z diety mięso [BADANIE]

Co drugi Polak przynajmniej raz w życiu próbował zrezygnować z jedzenia mięsa i przejść na dietę wegetariańską lub wegańską - wynika z badań agencji Insight Lab, przeprowadzonych na zlecenie Pyszne.pl. Aż 12% ankietowanych zadeklarowało, że nie je mięsa bądź wszelkich produktów odzwierzęcych.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej